Rene uforarbejdede råvarer, der opfylder EU’s krav til økologisk produktion.
Forarbejdede fødevarer, der indeholder minimum 95% økologiske råvarer.

Se hvor råvarerne kommer;
EU-jordbrug, Ikke-EU-jordbrug
el. Dansk jordbrug.

Hvor/hvem har ført kontrol: E.g. Dk-Øko-100 (Fødevarestyrelsen)

Beskrivelse
EU-logoet har siden 1. juli 2010 været obligatorisk, at anvende på økologiske færdigpakkede fødevarer, der pakkes eller mærkes inden for EU. I Danmark har vi haft Ø-mærket i mere end 25 år. Andre Europæiske lande har ligesom os haft deres egne nationale mærkningsordninger for økologiske produkter. Mærkningen er siden 2010 blevet harmoniseret, så EU’s økomærke nu skal anvendes på alle fødevareprodukter, der opfylder EU-kravene til økologiske fødevarer.

Hvad anser EU, som økologisk?
Fødevarer kan i EU klassificeres som økologiske, hvis de enten er uforarbejdede økologiske fødevarer eller forarbejdede fødevarer, der som minimum indeholder 95% økologiske landbrugsingredienser. Det gælder samtidig, at fødevarer der markedsføres med økologi eller lignende betegnelser – e.g. biologisk, organic, bio eller eco – skal overholde EU-kravene.

Hvor kommer råvarerne fra?
Foruden at opfylde EU’s krav til økologi, kan man på fødevarerne aflæse råvarernes geografiske oprindelse. Her anvendes følgende klassifikation;

  • ”EU-jordbrug”, hvis landbrugsråvarerne er produceret i EU.
  • ”Ikke-EU-jordbrug”, hvis landbrugsråvarerne er produceret i tredjelande.
  • ”EU/ikke-EU-jordbrug”, hvis en del af landbrugsråvarerne er produceret i EU, og en anden del er produceret i tredjeland.
  • I stedet for ovenstående klassifikation kan der være angivet et specifikt land – fx “Dansk jordbrug” – men det forudsætter, at alle råvarerne er produceret på landbrug i det pågældende land.

Hvem kontrollerer?
Man kan se, hvilken national myndighed, der har kontrolleret varene for at opfylde økologikravene. I Danmark er det Fødevarestyrelsen, der fører kontrol med forarbejdede fødevarer. Produkter, som de kontrollerer er mærket med “DK-ØKO-100″. Dansk landbrug og fiskeri (dampbrug eller havbrug) kontrolleres af Naturerhvervstyrelsen, der anvender kodenummeret “DK-ØKO-050″.

Vores vilde dyr, fisk og vand er ikke økologisk
Bestemte fødevarer betragtes i EU ikke, som økologiske. Dette gælder produkter, der stammer fra jagt og fiskeri efter vildtlevende arter. Begrundelsen er, at man ikke kan dokumentere, at dyrene har fået økologisk foder. Jeg vil nu til enhver ligeså gerne sætte tænderne i en vild fasan, som en økologisk kylling. Dertil kan produkter med en stor andel vand – feks. Danskvand med citrus – ikke få økomærket, fordi man ikke betragter vand, som økologisk. Det samme gælder salt, fordi mineraler ikke kan betegnes, som økologiske.